6. Geleneksel Süphan Zirve Tırmanışı

Faaliyet Başlangıç Tarihi : 23.10.2003                                    

Faaliyet Katılımcıları : Berkin KURANER, Murat CANBEK, Baran KÜÇÜKKARA, Olcay CAF

23.10.2003 saat 20:05’te İstanbul’dan başlayan yolculuğumuz 25.10.2003 saat 05:00’te Elazığ’dan Tatvan’a aktarma ile devam etti.Tren yolculuğumuz sonunda Tatvan’dan Van’a 6 saatlik Van Gölü üzerinden feribot yolculuğu gerçekleştirdik. Saat 03:30’da Van’a vardık. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin limana olan uzaklığı ve kimsenin bizi karşılamaya gelmemesi 56 saat süren yolculuğumuzda karşılaştığımız büyük eziyetlerden birisiydi. Limandan başladığımız uzun yürüyüş ardından, kendi çabalarımızla bulduğumuz araç ile saat 04:30 da Yüzüncü Yıl Van Üniversitesi’ne vardık.Sözde bizi spor salonunda karşılaması gereken yetkilinin uyuyor olması sonucunda camdan içeri girerek, görevliyi uyandırıp kapıyı açmasını sağladık.Eşyalarımızı yerleştirip 4 saatlik uyku ile tüm yolun yorgunluğunu atmaya çalıştık.Bizi uyandırdıklarında bizi bekleyen kahvaltıyı gördüğümüzde çok şaşırdık, görevlilere (Mustafa Bingöl) bu durumu açıkladığımızda bizimle kendi kahvaltılarının kalan kısmını paylaştılar ve 30 dakika sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Erciş istikametine 2 otobüs-73 kişi ile yola çıktık.Gerekli erzaklar kulüp üyelerince temin edildi..Sonrasında Adilcevaz istikametinde yolculuğa devam edildi. 1 saatlik yemek ve ihtiyaç molasından sonra anakampa ulaşacağımız köye doğru yola çıkıldı.Köyde otobüsler terkedilerek, anakampa(2700m) kadar yoğun yağış ve şiddetli fırtına altında 1 saatlik tırmanış gerçekleştirildi.Saatler 16:05’te anakampa varıldı.Şiddetli hava koşullarında çadırlarımızı hemen açıp içine girdik ve ıslak malzemelerimizi kuruları ile değiştirdik.Tulumların içine girerek ısınmaya çalıştık ve sonrasında akşam yemeğini hazırlamaya başladık.Yemekten sonra Mustafa Bingöl tarafından  çadırlar tek tek dolaşılarak sonraki sabah düzenlenecek zirve çıkışı hakkında bilgi verilerek hava koşullarının yumuşaması durumunda saat 04:00’te kalkıp, 05:00’te zirve çıkışının yapılacağı kararlaştırldı.

Gece uyumak oldukça güçtü, bunun nedeni ise diğer bir gruba ait olan çadırın patlamasına neden olan fırtına ve şiddetli dolu yağışıydı.Fakat biz çadırları gayet iyi sağlamlaştırdığımıdan bu tip olaylar ile karşılaşmadık. Sabah 04:00’te kalktığımızda hava koşulları düzelmediğinden ve kar sınırı daha aşağıya indiğinden ve yukarıda aşırı sis ve fırtınanın olduğu anlaşıldığından kulüplerin de ortak görüşü alınarak  zirve çıkışı bir sonraki güne ertelendi.

27.10.2003'te zirve çıkışı yapılamadığından, dünden kalan ıslak malzemeleri kurutma ve fotoğraf çekimine tüm günü ayırdık ve sonrasında dinlendik.Tamamı ile boşa geçen bir gündü, çünki hava ilerleyen saatlerde aşırı rüzgarlı olmasına rağmen güzel yüzünü göstermişti.Çıkış gerçekleştirilebilrdi.Ama havanın nasıl gideceğini sabaha karşı kestirmek oldukça zordu.

28.10.2003'te sabah saat 02:00'de kalkıp zirve çıkışı için hazırlıklara başladık.Hava oldukça soğuktu; kar-dolu yağıyordu. 03:00'te başlaması planlanan çıkış 04:00'de gecikmeli olarak başladı.Yükseklik arttıkça hava koşulları sertleşmeye ve çıkışı zorlaştırmaya başladı.Kar seviyesinin artmasına ve sis tabakasının yoğunlaşmasına rağmen katılımcı üniversite kulüpleri ve diğer arkadaşların azmi ile hızlı bir tempoda çıkışa devam edildi fakat zirve yoluna bazı arkadaşların devam edemeyeceğinin belirtilmesi üzerine bir iniş ekibi oluşturuldu.56 kişi olarak başladığımız çıkışı 33 kişi olarak sürdürüyorduk.Saat 08:10'da 3950 metrede zirveye 100 metre kala sette mola verildi.Hava koşulları inanılmaz sertleşti.Yoğun sis bulutunun yanında şiddetli kar ve dolu yağışı beklediğimiz bir durum olmasına karşın kış koşullarında bile rastlanmayacağı belirtilen fırtına durmamızı imkansız hale getirdi.Liderimiz Mustafa Bingöl bugüne kadar yaptığı 10 Süphan çıkışında bu tip bir hava ile karşılaşmadığını ve bu şartlarda zirve yapmanın riskli olabileceğini belirtti.Sette bulunan 33 kişinin ortak kararı ile zirveye 100 metre kala inişe geçildi.Hızlı bir tempoda yaptığımız iniş sonucu saat 10:00'da ana kamp'a döndük.

Ana kampa döner dönmez, iniş için hazırlıklara başlandı ve 1 saat içerisinde ana kamp toplanarak bizi otobüslerin beklediği köye vardık.Kamp toplanırken bizi mutsuz eden bir durum ise diğer üniversitelerin çöplerini iyi muhafaza etmemelerinden ve sert rüzgarın da etkisiyle, torbaların ağızlaının açılarak etrafa dağılmasıydı.Köyde tüm ekip toplandığımızda bizim için ayrılan spor salonuna yerleşip topluca üniversitenin verdiği akşam yemeğini yedik.Üniversite Rektör Yardımcısı'nın da İstanbullu olmasından ve İstanbul'dan katılan tek Devlet Üniversitesi biz olduğumuzdan katılım belgelerimiz verilirken, topluluk önünde bize farklı bir teşekkür konuşması yaptı ve büyük bir alkış aldık.Yemeğin ardından spor salonunda dinlenmeye çekildik.

29.10.2003'te sabah saat 08:00'deki Cumhuriyetimizin 80.yıl kutlamalarına katılmak için hazırlandık.10:30'da başlayan yürüyüşe üniversitemizin bayrağı ile ön saflarda ilerledik.Yürüyüşün ardından Gençlik Spor İl Müdürlüğü'ne giderek dönüş biletlerimizi ayırttık.Tren ile döneceğimizden Perşembe günü yola çıkacaktık.1 gün önceden Van'dan Tatvan'a feribot ile geçerek, yol için gerekli erzakları alıp, tren istasyonu bekleme salonunda uyuyarak sabahı çıkardık. 30.10.2003'te sabah 07:20 de tren yolculuğumuz İstanbula doğru başladı. 1.11.2003'te İstanbul'a varmıştık.Faaliyetimizi bitirmiştik.

NOTLAR :

• 100.Yıl Üniversitesi'nin MUDADOSK olarak bizi faliyete davet ederken, bildirideki yazılı şartlar tam anlamı ile yerine getirilmemiştir.Bu biz katılımcıları maddi ve manevi anlamda zor duruma sokmuştur.

• Nemrut Dağı'na yol durumunun elverişisliğinden gidilememiştir.

• Tren ile gidişimizde İstanbul-Elazığ, Elazığ-Tatvan, Tatvan-Van aktarmaları yapılmıştır.

• Eskişehir Dağcılık İl Temsilciliğindeki arkadaşlarımıza sevgiler.(tüm dönüş yolu boyunca birlikteydik)

• Tatvan Gar Müdürü'ne sevgiler saygılar.

 

Berkin KURANER - Murat CANBEK - Baran KÜÇÜKKARA - Olcay CAF

 


Bu sayfa Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü tarafından en son 21.05.2018 14:20:47 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM